Majhna a pomembna čistilna komponenta v vsakem avtomobilu

Katalizator za avto

Izum motorja na notranje izgorevanje je nedvomno močno olajšal življenja ljudi po celem svetu. Na žalost pa se je s tem tudi pojavilo onesnaževanje pri izgorevanju različnih goriv, ki predstavljajo glavno pogonsko sredstvo za večino vozil na svetu. To je tudi razlog, da so različni proizvajalci avtomobilov iskali rešitve za omejitev izpusta toplogrednih plinov v ozračje. Leta 1973 je bil izumljen prvi katalizator s strani Francoskega mehaničnega inženirja. Izkazalo se je, da je izredno učinkovit pri uničevanju škodljivih plinov, ki prihajajo iz različnih vrst motorjev. Tako je postal del obvezne opreme vseh vozil od leta 1975 in dalje.

Continue reading…

Delovanje avtoelektrike

Avtoelektrika omogoča zagon motorja

Ste vedeli, da je večina mehanskih funkcij vozila odvisna od električnih komponent? V resnici je prav vsak avtomobil nadzorovan s precej kompleksno ureditvijo žic, senzorjev in računalnikov. Vse omenjeno pa deluje istočasno. Avtoelektrika ima torej precej večjo vlogo, kot ste morda mislili. In če je na primer komunikacija med omenjenimi elementi prekinjena, lahko pride do precejšnjih posledic.

Avtomobilski električni sistem je torej zaprt krog z neodvisnim virom napajanja baterije. Vzdolž enega kabla iz akumulatorja do komponente teče tok. Tok komponento napaja, nato steče nazaj do baterije skozi kovinsko avtomobilsko ohišje. Slednje je s kablom povezano z ozemljitveno sponko akumulatorja.

Continue reading…