Turistični utrip Vipave in Ajdovščine

V objemu zelene doline, kjer se prepletajo zgodbe vetra, vina in kamna, ležita dve slovenski biseri – Vipava in Ajdovščina. Te občine, skrite v srcu slikovite Vipavske doline, so pravi raj za ljubitelje narave, zgodovine in kulinarike.

Vipava, znana kot mesto stoterih izvirov, se ponaša s svojo edinstveno hidrografijo. Reka Vipava, ki priteče na plano v obliki delta izvirov, ustvarja miren in slikovit ambient, ki vabi k raziskovanju. Obiskovalci se lahko sprehodijo po zgodovinskih ulicah, občudujejo starodavne dvorce in gradove ter se prepustijo čaru lokalnih vinogradov. Vipavska vina, zlasti avtohtona sorta Zelen, so znana daleč naokoli. Vinoteka Vipava ponuja degustacije, kjer se lahko prepričate o bogatem bukeju in okusu, ki ga ustvarja edinstvena klima doline.

Vipavska dolina

Ajdovščina, ki jo pogosto prečka burja, najmočnejši vetrovi v Sloveniji, ponuja drugačno, a nič manj privlačno podobo. Mesto je polno zgodovinskih znamenitosti, kot je Rimski tabor, in ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, od pohodništva po okoliških hribih do jadralnega padalstva za tiste, ki iščejo adrenalin. Kulturni utrip Ajdovščine je močan in raznolik, z rednimi dogodki, kot so festivali in razstave, ki prikazujejo bogato lokalno dediščino.

V kolikor ob obisku zgornje Vipavske doline potrebujete apartma v Ajdovščini in Vipavi potem vam priporočamo Borea Rooms – Sobe Budanje, ki se nahajajo nataknko na stičišču obeh občin.

Posebnost obeh občin je njihova kulinarična ponudba. Tradicionalne vipavske jedi, kot so jota, frtalja in razne vrste njokov, se harmonično mešajo s sodobnimi gastronomskimi trendi. Restavracije in gostilne, kot je Gostilna Podfarovž v Vipavi ali Faladur v Ajdovščini, nudijo jedi, ki so prava paša za oči in brbončice.

Za tiste, ki si želijo popolnega oddiha v naravi, ponujata Vipava in Ajdovščina širok nabor možnosti – od mirnih kampov do luksuznih turističnih kmetij. S svojo gostoljubnostjo in raznolikostjo sta ta dva bisera pravi mali raj na zemlji, ki čaka, da ga odkrijete. Vipavska dolina ni le destinacija; je doživetje, ki se vtisne v srce in kliče po ponovnem obisku.

Pozlatite se

Se včasih počutite kot keramična posoda, ki je ravnokar padla na betonska tla in se razbila na tisoče neuporabnih koščkov. Posodo vam je – nihče več ne ve kdaj – podarila mama. V resnici vas je ves čas nervirala, zato ste jo prestavljali iz enega bolj neugledne prostora na drugi po vašem stanovanju. Vedno vam je bila nekako tuja in zoprno vam je bilo brisati prah z nje. Večkrat ste jo že mislili vreči, pa ste jo kljub temu obdržali. Konec koncev vam jo je podarila mama.

 

Razbita posoda je vaše življenje

Sedaj pa je padla na tla in se razbila. Vi pa se kar naenkrat ne počutite dobro. Pobirate koščke in ne veste, kaj bi. Preveva vas žalost, tisti dobro znani občutek samotnosti, ki se včasih zvečer, ko ste končno malo sami, zareže v vaše kosti in srce, da se zvijete v klobčič in potegnete kovter čez glavo. Tisti dobro znani občutek žalosti, ki je v resnici tu ves čas, le priznati si ga ne smete, saj vendarle nimate časa; služba, otroci, starši, partner, bivši partner, perilo, posoda, neodgovorjeni klici in mejli, kuhinja, obveznosti, obveznosti, obveznosti …

 

No, ta posoda na simbolni ravni predstavlja vaše življenje. Dobili ste ga od staršev. Ob rojstvu ste bili celi in lepi. Tekom let čedalje bolj razpokani in obrabljeni. In še za časa življenja ste počili, se razbili na mnogotere neuporabne koščke. Ko pometate to posodo s tal, pometate svoje življenje. In ko jo boste vrgli v smeti, boste zavrgli svoje življenje.

What Will Life Be Like After the Pandemic? | INSEAD Knowledge

Obliž z zlatom

Na Japonskem že stoletja obstaja metoda popravljanja zlomljene in razbite keramike, in sicer z zlatom, srebrom ali platino. Imenuje se Kintsugi – kar dejansko pomeni »obliž z zlatom«. Tako popravljena keramika je potem še lepša. Postane nekaj posebnega in osebnega. Niti dve taki posodi ne morat biti enaki. Vsaka je edinstvena v svoji lepoti. Nekaj pokvarjenega in neuporabnega postane nekaj prelepega. Umetnost. Umetnost življenja. Nepopolno prehaja v popolnost in obratno. Na vas je, da se odločite.

 

Eden od razlogov, da podjetnik Boštjan Trilar potuje je tudi, da tako spoznava nove kulture, se iz njih uči in sestavlja koščke svojega življenja.

Kaj je Budanje?

Včasih, ko se pelješ po naši prelepi deželi Sloveniji marsikdaj naletiš na kakšno vas za katero nisi imel pojma, da obstaja. Včasih bereš v reviji kaj in je noter kakšna vas napisana, ampak ti misliš, da je to kaj druga, šele nato ugotoviš kaj sploh je to. Recimo jaz osebno nisem vedela, da pri nas obstaja vas Budanje, sprva sem mislila kaj sploh to je, res prvič sem slišala za njo in sem morala iti preveriti na Google, kaj je ta stric rekel, kaj to sploh pomeni.

Image result for budanje

No sedaj vem in mislim, da bom vedela tudi za vnaprej in res me mika, da bi šla tja na kakšen vikend oddih da vidim kako je tam. Priznam, da sem sprva mislila, da je to kakšna stvar ne pa vas.

Ta vas namreč leži ob vznožju gore Kovk, nad avtocesto Ajdovščina – Vipava in pod avtocesto Ajdovščina – Col v občini Ajdovščina, na najbolj vetrovnem delu Zgornje Vipavske doline.

Zanimivo, kajne kako se ljudje marsikaj naučimo, ko samo beremo kakšne revije, novice, gledamo TV, beremo kakšne članke, se preprosto peljemo mimo neke vasi in si jo zapomnimo, ker ima tako zanimivo ime, da nam nikakor ne gre iz glave in tako se tudi naučimo marsikaj kar imamo v svoji državi.

Nato, ko se to naučimo oz. preprosto pač vidimo ima velikokdo željo, da nato gre v ta kraj ga obiskati samo za en dan, takšen izletek, spet drugi za kakšen vikend oddih in podobne reči. Zakaj pa ne, malo pa moremo ljudje tudi zadihati in ne samo delati ter delati, ker če preveč delamo se izgorimo 123, tega pa nihče nihče!

Za jadranje smo najeli jadrnico, ki nas bo peljala na lepše kraje

Za jadranje smo najeli jadrnico in na tak način se bomo zabavali. Preden smo odšli na morje smo z družino brskali po spletu in smo naleteli na neke poceni najete jadrnice, niso bile pretirane cene, res, bile so v standardu, da so omogočene vsakemu. In smo si rekli, hja bomo pa malo reskirali pa si bomo privoščili udobje, glede na to da ni bilo drago. Mojim pa tako nikoli ni problem dati nekaj evrckov, samo da smo cel družina skupaj pa so najini starši srečni, kajti sva dve sestri samo v družini in smo že od malega zelo povezana družina in jaz če dolgooo nisem zraven mojih, da jih en teden ne vidim samo pa jih že ful pogrešam.

Happy Family Playing By The Sea Stock Footage Video 3666971 ...

Res, moram jih imeti vsaj enkrat na teden če ne večkrat ob sebi, ker se mi zdi da mi del mene manjka, če se ne vidimo. Ker sama študiram v Ljubljani moji so pa iz Maribora in potem se logično nena vsak dan vidimo. In zdaj ko bo poletje in morje bom tako srečna, ker bomo toliko časa lahko preživeli skupaj. Sploh pa jadranje je za nas tako kot kuharji rečejo, da je harmonija okusov izredno dobra, vrhunska, tako se harmonija pri nas zliva na morju na jadrnici. Pa moje imam že namen zeloooo razvajati, vsak dan jim bom skuhala nekaj odličnega. No, najbrž bosta tudi mami in sestra kuhali, bosta hoteli kuhat, ker vsi pri nas radi kuhamo še raje pa obedujemo. No in če ne bo kosilo na mojih plečih, bo pa sladica zagotovo. Ker odkar sem tako daleč od njih in sama skrbim za svojo prehrano sem se še veliko več naučila. Tako da komaj čakam morje, jadranje, skupne trenutke!!! Ni ga lepšega kot pa imeti neko povezano družino in da se vsi skupaj ujamemo in ne moremo en brez drugega!

Jadranje Ahil

Počitnice na krasu

Apartmaji na Krasu so lahko veliki ali majhni, za velike in male družine ali samo pare brez otrok, kakorkoli ste vezani. Midva s fantom sva recimo še mlada, oba stara triindvajset let in seveda še nimava otrok in letos sva se odločila, da greva za par dni na prelep kras.

slovenski-kras.jpg

Ker sama itak ne znam plavat, niti se ne sončim rada, ker imam tako bledo polt in nikoli nisem rjava edino kar dobim so pege in čeprav sem rada na soncu in se sončim sem morje in vse skupaj zasovražila. Ampak, ker ne znam ne plavat, ker se tako bojim vode, na soncu pa zaradi moje smotane polti ne morem biti dolgo pa sem fantu rekla, kaj pa če bi letos šla raje nekam drugam kot pa na morje in je rekel seveda draga lahko, samo da boš ti srečna.

Slovenia - General introduction

 

Ker ve da nisem srečna, ker ve kako zelo bi rada bila rjava ampak ne morem biti, ker edino kar dobim so pege je pač ugodil mojim željam, da greva nekam popolnoma drugam, samo pač na morje ne. On ima izredno rad morje in tukaj se je videlo, da mu je res veliko do mene, da je nekaj izpustil kar ima zelo rad, tukaj se pa potem vidi ljubezen. Tudi jaz sem se že pokazala v tej luči kako ga imam rada, ko sva šla na morje, tako da imava en drugega res konkretno rada. Na krasu mislim uživat kot še nikoli, ker če povem po pravici še nikoli nisem bila nekje tako, nekje na krasu tako kot bom letos, tako da se že prav veselim te nove izkušnje!

Apartmaji na krasu

Apartmaji na Krasu so res fenomenalni! Samo poglejte to idilo na tej strani – http://www.lojtrnik.si/apartmaji.html. Ni super zadevca? Zamislite si, da greste takrat na počitnice, ko je sneg, kakšna lepa zimska pravljica je to lahko za zaljubljenca, kot tudi celotno družino.

Ocenite fotografijo Slovenski kras | PictureSlovenia.

Snega nimamo čez celo leto, je le en ali pa mogoče dva meseca, odvisno od tega kakšno srečo oziroma nesrečo imamo določeno leto. Sploh pa, ko so na Krasu hribčki in doline, se lahko na primer otroci ali pa odrasli tudi, sankajo, mečejo po snegu, se vržejo na tla in izdelujejo angelčka v snegu in podobno. Res prava pravljica. Nato pa pomislite, ko gledate filme, ko je sneg in so celi premraženi, nato pa gredo v svojo hiško se zavijejo v res toplo odejico se stiskajo med seboj, grejejo od vročem čaju ali pa zelo vročem kakavu. A ni to res neko doživetje?

Domačija Lojtrnik - O kmetiji

Sama, ko gledam takšne filme si prav zaželim, da bi bila na njihovem mestu, ker res počutiš se znova mladega, ko uživaš kot si užival takrat, ko si še bil otrok. Sploh pa da greš na kakšne takšne domačije, ko si še na sveže zaljubljen, cel srečen in res uživaš v zimski idili. Življenje je res ena sama pravljica, samo če si ga znaš sam tako narediti! Nič kreganja, samo ljubezen in je življenje perfektno!

Trije radenski izleti

Radenska tri srca so, kot je poznano, tri slatine. Tri radenske rečice pa so Dobravka, Zelenka in Šica, ki se stekajo na Radensko polje pri Grosupljem, v njem poniknejo in pridejo na dan na drugi strani Ilove gore kot Krka. Ime Radensko polje na pride od Radencev (pomurskih ali obkolpskih), ampak od Radečne; tako se je nekoč imenovala vas, ki ji je danes ime Račna.

V tretje gre rado: tu je priporočilo za tri radenske izlete.

Radenska - Wikipedia, the free encyclopedia Radensko polje, Grosuplje - Wikipedija, prosta enciklopedija

Radensko polje radi obiskujejo naravoslovci in naravoslovno navdihnjeni izletniki, zakaj na tem poplavnem oziroma dotočno-ponornem kraškem polju lahko v malem opazujejo enako zanimive, enako premenljive naravne pojave, kot jim jih v bolj razglašenem veličastju ter v morda mikavnejših skrivnostih podobno razklada Cerkniško jezero. Pri tem pa je Radensko polje v celoti mogoče obhoditi že v nekajurnem lagodnem sprehodu, v katerem pešpotnik vedro strmi nad čudeži narave. Po močilih, mokrinah, humkih in rahlo valovitih traviščih rastejo pestre in tudi redke rastlinske združbe. Trenutno jih seveda ni mogoče opazovati; zemlja se komaj taja, nad strugami rečic, kotanjami in njihovimi ponori in kotanjami so ponekod – potem ko je voda odtekla – slikovito obvisele ledene plošče; spominjajo na kakšen atomski bunker na Antarktiki.

Radensko polje :: prostorski atlas

Kadar se ponori na Radenskem polju, ki jih domačini imenujejo retja, po večjih deževjih pri požiranju kaj obirajo – kakor kopalna kad, ki ima slabo prepusten odtok – začno dotočne rečice naraščati in se razlivati. Dobravka na severu si išče nove vijugaste struge. Dolge tedne traja, da jo ponori Velikega Retja posrkajo. Približno enako se dogaja na južnem delu polja, kjer Zelenka in Šica (obe pretakata vode Rašice, ki sicer ponika v Ponikvah pred Dobrepoljem) izginjata v mogočnih ponorih Pekla in Zatočnih jam. Tudi te jame so včasih hitro site in takrat se vse tri rečice združijo v radensko jezero, ki potrpežljivo čaka na svoje izginotje.

Going on business tour on Europe

Hi. Just wanted you all to know, that I am going on a business tour on a conference “Improve credit report” in Amsterdam and on “investment conference” in Paris. I think I will take a train to Amsterdam, stay there for a week and than jump in London for a week and relax. From London I will probably travel with AirFrance to Paris, or I will rent a car and drive there. This could be exticiting! But the best thing is, that I have everything for free, because I am a VIP member or something!

Festival in Maribor

In Maribor, which is second lagrest city in Slovenia, we have a festival called Festival Lent. On our festival, we have many performers including Jimmy Cliff, Maja Keuc,… and many more. Actualy there will be 1500 events! That’s a big number. The festival will be from 24.6. – 9-7. And its realy nice to have a festival like this, because you have Art Camp where you can send your childrend’s to play, be creative, and you can just chill in the sun with a beer or two. And in evening, you can go and see some events, a show or a comedy, walk trough festival or just stay in VIP with your business partners and discuss about work. At night its time to party. You have 3 different stages – House, Jazz and open air. And BTW, the ticket isnt expensive either. Its only 22€! For more info just type in Google “Festival Lent” 😉