Delovanje avtoelektrike

Avtoelektrika omogoča zagon motorja

Ste vedeli, da je večina mehanskih funkcij vozila odvisna od električnih komponent? V resnici je prav vsak avtomobil nadzorovan s precej kompleksno ureditvijo žic, senzorjev in računalnikov. Vse omenjeno pa deluje istočasno. Avtoelektrika ima torej precej večjo vlogo, kot ste morda mislili. In če je na primer komunikacija med omenjenimi elementi prekinjena, lahko pride do precejšnjih posledic.

Avtomobilski električni sistem je torej zaprt krog z neodvisnim virom napajanja baterije. Vzdolž enega kabla iz akumulatorja do komponente teče tok. Tok komponento napaja, nato steče nazaj do baterije skozi kovinsko avtomobilsko ohišje. Slednje je s kablom povezano z ozemljitveno sponko akumulatorja.

Popravilo avtoelektrike

Za učinkovito popravilo avtoelektrike mora poskrbeti izkušeni ter strokovno podkovani avtoelektričar. Ta najprej opravi test akumulatorja, in sicer z najsodobnejšimi diagnostičnimi testerji. In zakaj avtoelektrika ne deluje? Možnih je več vzrokov. Ko se ugotovi okvara, imate na voljo obnovo, menjavo ali popravilo alternatorja. Zamenjajo se na primer ležaji, jermenica, usmerniki, regulatorji napetosti.

Avtoelektrika je sestavljena iz različnih delov

Avtoelektrika je izredno pomemben segment pri delovanju vozila

Morda pa se boste morali odločiti za menjavo, obnovo ali popravilo zaganjača, pomika stekel, elektromotorja brisalcev, servo volana, ventilatorjev gretja ter hlajenja, centralnega zaklepanja in še bi lahko naštevali. Strokovnjaki oziroma avtoelektričarji vam lahko popravijo ali nadomestijo tudi razne krmilne elektronike vašega jeklenega konjička, motorne računalnike, BSI kontrolne enote, ABS krmilnikov, ne nazadnje še razne centrale zračnih blazin.

Popravilo avtomobilske klime

Avtoelektronika se navezuje tudi na uporabo klime v vozilu. Izjemno pogosto je na primer popravilo avto gretja oziroma avto klime, saj se radiatorji oziroma grelna telesa lahko zamašijo ali pa začnejo puščati hladilno tekočino. Slednje se najpogosteje pripeti zaradi dotrajanosti. Takšna vrsta okvare lahko povzroči precej velike neprijetnosti, na primer manj kakovostno oziroma slabo gretje potniškega prostora, neprijeten vonj v vozilu, pregrevanje motorja, ne nazadnje tudi rosenje vetrobranskega stekla.

Avtoelektričar vam lahko učinkovito popravi tudi grelce. Ti so lahko v vaše vozilo vgrajeni dodatno ter skrbijo za uravnavanje delovne temperature motorja ter notranjosti vozila. Avtoelektričar lahko dobro poskrbi tudi za zamenjavo vseh vrst žarnic, od navadnih, neonskih in halogenskih.

Izbor dobrega avtoelektričarja

Avtoelektrika je torej zelo pomembno področje, ki močno vpliva na varnost in tudi na udobje vožnje. Pri popravilu se je treba obrniti na izkušenega avtoelektričarja, ki vam je za naročanje na pregled in popravilo vašega jeklenega konjička na voljo tudi na spletni strani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *