Majhna a pomembna čistilna komponenta v vsakem avtomobilu

Katalizator za avto

Izum motorja na notranje izgorevanje je nedvomno močno olajšal življenja ljudi po celem svetu. Na žalost pa se je s tem tudi pojavilo onesnaževanje pri izgorevanju različnih goriv, ki predstavljajo glavno pogonsko sredstvo za večino vozil na svetu. To je tudi razlog, da so različni proizvajalci avtomobilov iskali rešitve za omejitev izpusta toplogrednih plinov v ozračje. Leta 1973 je bil izumljen prvi katalizator s strani Francoskega mehaničnega inženirja. Izkazalo se je, da je izredno učinkovit pri uničevanju škodljivih plinov, ki prihajajo iz različnih vrst motorjev. Tako je postal del obvezne opreme vseh vozil od leta 1975 in dalje.

Naloga katalizatorja je uničevanje škodljivih plinov

Večina voznikov se sploh ne zaveda, da je v njihovem vozilu vgrajen katalizator. Za to obstaja dober razlog, saj je to naprava, ki načeloma ne potrebuje vzdrževanja. V veliko primerih pa preživi življenjsko dobo samega vozila, zato ni potrebe po njegovi zamenjavi. So pa zgodi, da ga je potrebno zamenjati, saj se v njem naberejo obloge ali pa ga načne rja.

Katalizator za avtomobil
Katalizator ima nalogo uničevanja škodljivih plinov

Glavna naloga katalizatorja je uničevanje toplogrednih plinov, ki prihajajo iz motorja. V njem se nahajajo različne dragocene kovine, ki preko kemičnega procesa spremenijo nevarne pline v vodno paro. Omenjen proces uniči do 90% vseh škodljivih snovi v izpuhu posameznega vozila. 

Katalizator deluje pri zelo visokih temperaturah

Najbolj učinkovito delovanje katalizatorja vidimo, ko motor doseže delovno temperaturo. Včasih so jih proizvajalci avtomobilov vgradili zelo blizu motorja, da so čim hitreje dosegli optimalno temperaturo delovanja. To pa je povzročilo različne težave z izpuhi motorja ipd. Dandanes jih v večini primerov lahko najdemo bolj oddaljene od motorja, saj se tako zagotovi najbolj učinkovito uničevanje plinov in delovanje motorja.

Delujejo pri temperaturi, ki seže od 200 stopinj Celzija naprej. Ko toplogredni plini prehajajo skozi ogret katalizator, jih ta uniči s pomočjo kemične reakcije pri visokih temperaturah. Tako iz izpuha večinoma pride le neškodljiva vodna para in plini, ki niso nevarni za zdravje človeka in okolja.

Znaki slabo delujočega katalizatorja so številni

Kot prej rečeno, v večini primerov ni potrebno zamenjati katalizator v življenjski dobi svojega avtomobila. Novejša vozila imajo vgrajene tudi različne samo-čistilne programe za katalizator, ki povečajo njegovo učinkovitost in življenjsko dobo. Kljub temu pa se lahko okvari. To pa se pokaže na naslednje načine:

  • Motor v vozilu postane neodziven in deluje neenakomerno
  • Počasnejše pospeševanje vozila
  • Iz izpuha prihaja črn dim
  • Vonj po gnilih jajcih ali žveplu, ki prihaja iz izpuha
  • Visok nivo vročine, ki prihaja izpod vozila

Če opazimo enega ali več zgoraj omenjenih simptomov, je priporočeno, da vozilo odpeljemo k mehaniku. Z zamenjavo katalizatorja se izognemo mnogim težavam in omogočimo motorju v našem vozilu, da deluje učinkovito.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *