Pozlatite se

Se včasih počutite kot keramična posoda, ki je ravnokar padla na betonska tla in se razbila na tisoče neuporabnih koščkov. Posodo vam je – nihče več ne ve kdaj – podarila mama. V resnici vas je ves čas nervirala, zato ste jo prestavljali iz enega bolj neugledne prostora na drugi po vašem stanovanju. Vedno vam je bila nekako tuja in zoprno vam je bilo brisati prah z nje. Večkrat ste jo že mislili vreči, pa ste jo kljub temu obdržali. Konec koncev vam jo je podarila mama.

 

Razbita posoda je vaše življenje

Sedaj pa je padla na tla in se razbila. Vi pa se kar naenkrat ne počutite dobro. Pobirate koščke in ne veste, kaj bi. Preveva vas žalost, tisti dobro znani občutek samotnosti, ki se včasih zvečer, ko ste končno malo sami, zareže v vaše kosti in srce, da se zvijete v klobčič in potegnete kovter čez glavo. Tisti dobro znani občutek žalosti, ki je v resnici tu ves čas, le priznati si ga ne smete, saj vendarle nimate časa; služba, otroci, starši, partner, bivši partner, perilo, posoda, neodgovorjeni klici in mejli, kuhinja, obveznosti, obveznosti, obveznosti …

 

No, ta posoda na simbolni ravni predstavlja vaše življenje. Dobili ste ga od staršev. Ob rojstvu ste bili celi in lepi. Tekom let čedalje bolj razpokani in obrabljeni. In še za časa življenja ste počili, se razbili na mnogotere neuporabne koščke. Ko pometate to posodo s tal, pometate svoje življenje. In ko jo boste vrgli v smeti, boste zavrgli svoje življenje.

What Will Life Be Like After the Pandemic? | INSEAD Knowledge

Obliž z zlatom

Na Japonskem že stoletja obstaja metoda popravljanja zlomljene in razbite keramike, in sicer z zlatom, srebrom ali platino. Imenuje se Kintsugi – kar dejansko pomeni »obliž z zlatom«. Tako popravljena keramika je potem še lepša. Postane nekaj posebnega in osebnega. Niti dve taki posodi ne morat biti enaki. Vsaka je edinstvena v svoji lepoti. Nekaj pokvarjenega in neuporabnega postane nekaj prelepega. Umetnost. Umetnost življenja. Nepopolno prehaja v popolnost in obratno. Na vas je, da se odločite.

 

Eden od razlogov, da podjetnik Boštjan Trilar potuje je tudi, da tako spoznava nove kulture, se iz njih uči in sestavlja koščke svojega življenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *