Vzroki za neplodnost

Medicinska znanost pravi, da je vzrok za neplodnost pri tretjini parov pri ženski, pri drugi tretjini pri moškem, pri tretji tretjini pa pri obeh oziroma vzroka ni mogoče najti.

Pri rednih spolnih odnosih pri veliki večini parov ženska zanosi v enem letu, če seveda ni zaščitena. Pri približno 15 odstotkih parov pa se to ne zgodi. Toda tudi pri teh večinoma vzrok za neplodnost odkrijejo in potem paru na ustrezen način pomagajo, da ženska zanosi.

Ovire pri ženskah

Vnetna medenična bolezen. Pogosti vzroki za neplodnost pri ženskah je vnetna medenična bolezen, posledica okužbe rodil: jajčnikov, jajcevodov, lahko tudi materničnega vratu ali pa maternice. Včasih se bolezen razširi na slepič in na celotno območje medeničnega dna. Okužbo povzročajo iste bakterije oz. virusi, ki prenašajo spolno prenosljive bolezni, denimo gonoreja ali pa klamidija. Posebej klamidija, povzroča kar 75 odstotkov okužb jajcevodov.
Test nosečnosti in neplodnost
Policistični jajčniki. Drugi najpogostejši vzrok za neplodnost pri ženskah so policistični jajčniki. V tem primeru jajčniki proizvajajo večjo količino moških spolnih hormonov, predvsem testosterona. Raven hormona LH je prav tako precej visoka, medtem ko je hormona FSH premalo. Zato folikli ne proizvajajo jajčec. Namesto jajčec tvorijo s tekočino napolnjene ciste, ki prekrijejo jajčnike. Raziskave kažejo, da policistične jajčnike povzroča okvara mišičnih, maščobnih in jetrnih celic, da ne sprejmejo glukoze. Ta pa je glavno celično hranilo. Zato začne trebušna slinavka sproščati velike količine inzulina, hormona, ki sicer pripelje glukozo iz krvi v celice. Ta odvečni inzulin povzroči pravo opustošenje v ženskih rodilih. Policistični jajčniki ne povzročajo samo neplodnosti, pač pa tudi povečajo nevarnost za sladkorno bolezen, raka in celo srčno bolezen.

Endometrioza. Zelo pogost vzrok (v 20 do 50 odstotkih) za neplodnost pri ženskah je endometrioza. To je bolezen, pri kateri se del maternične sluznice razraste v vagino, v jajčnike, jajcevode, lahko tudi po vsej trebušni votlini. To tkivo tvori ciste, ki rastejo z vsakim menstrualnim ciklom in se lahko spremenijo v mehurje ali brazgotine. Brazgotine lahko ovirajo prehodnost jajcevodov.
Vzroki za žensko neplodnost so tudi težave z jajčniki, v delovanju žlez, ki sproščajo nekatere hormone (ščitnica, nadledvična žleza), pa tudi težave z imunskim sistemom in podobno. Ko ginekologi odkrijejo vzrok, ga lahko pozdravijo oziroma ženski pomagajo z OBMP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *