GPS tehnologija: navigacija in sledenje

GPS navigacija danes predstavlja že skoraj obvezen del avtomobilske opreme. Po svoji funkciji nadomeščajo mnoge zemljevide in karte, ki smo jih bili primorani imeti s sabo vsakič, ko smo odšli na pot z avtomobilom. Včasih so GPS navigacijske sisteme uporabljali le v vojaške namene ter pri poletih z letali, do danes pa se je ta tehnologija že tako razširila, da je dostopna celo uporabnikom mobilnih telefonov. A uporaba mobilnih telefonov v avtomobilu ni dovoljena, poleg tega med gibanjem ni tako zanesljiva, zato si je za mirno in bolj ekonomično vožnjo dobro omisliti avtomobilsko GPS navigacijo.
Poleg tega, da nam GPS navigacijske naprave prikazujejo zemljevid in možne poti do določenega cilja, nam tudi predlagajo najkrajše (tako časovno kot prostorsko) poti, tako da lahko z njihovo uporabo prihranimo precej časa in denarja, ki bi ga sicer zapravili za gorivo. Nekatere navigacijske naprave nam tudi ponujajo informacije o stanju na cestah, tako da se lahko pravočasno izognemo cestnim zastojem. Za vse, ki radi potujejo, pa se kot zelo priročna izkaže funkcija nekaterih GPS navigacijskih naprav, ki ponudi informacije o restavracijah ali bencinskih črpalkah v bližini.
Na podlagi GPS tehnologije pa so nastale tudi GPS sledilne naprave za avtomobile, ki so dostopne tudi pri nas. Gre za majhne naprave, ki jih namestimo v avtomobil z namenom, da nam v vsakem želenem trenutku sporočijo lokacijo našega avtomobila. Z GPS sledilci lahko zaščitite vaš avtomobil, saj ga boste v primeru kraje hitro odkrili, prav tako pa nudijo večjo varnost vsem potnikom v avtomobilu, saj bi njihovo iskanje v primeru nesreče potekalo mnogo hitreje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *