Čelada je za otroke obvezna

Kolo je tisto prevozno sredstvo, ki kaj hitro zasvoji mlado in staro, je ekološko, praktično, z njim pridemo skoraj povsod in otroci so nad njim večinoma navdušeni. Kadar so z nami ali ob nas na kolesu otroci, je treba biti pozoren na to, da jih že od samega začetka priučimo tega, da je tudi kolo del prometa, kjer je treba upoštevati pravila, zakonodajo in seveda gledati tudi na varnost sebe in drugih.

Čelade so se skozi čas zelo spreminjale in uživale različno veljavo v navadah kolesarjev. Vsekakor pa danes velja, da je čelada obvezna oprema ob nakupu kolesa, predvsem pa je nujna otroška čelada. Ali pa že prej, saj jih lahko uporabimo pri več aktivnostih. Čelada je tisto, kar obvaruje majhno ali malo večjo otroško glavo pred morebitnimi poškodbami, pa naj bo to samo neroden pristanek na domačem dvorišču, ali pa nesreča kje v prometu.

Slovenska zakonodaja pravi, da je otrokova čelada na glavi na kolesu obvezna do 14. leta. To ne velja samo za tiste otroke, ki kolo vozijo že samostojno, ampak tudi za tiste, ki sedijo na kolesu zadaj ali spredaj v otroških sedežih za kolesa in so t. i. sopotniki.

treadley_kids_helmet_covers

Kako navaditi otroka na čelado? Z vzorom. Ko sedemo mi na kolo, si nadenemo čelado. Tako se lahko v veliki meri izognemo nepotrebnim vprašanjem, zmrdovanjem in nevšečnostim. Velikokrat starši dobijo vprašanja, zakaj pa ti nimaš čelade? No, tako se temu preprosto izognemo, hkrati pa poskrbimo še za svojo varnost. Seveda je potrebno otroku razložiti, zakaj in kako ga njegova čelada varuje v prometu.

Čelade naj služijo svojemu namenu, ampak bodite prepričani, da je čelada otroku še zmeraj prav in se mu dobro prilega. Pred vsako sezono preverite velikost, nastavite notranji obroč, popravite in ponovno nastavite pasove in vožnja se lahko prične!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *