Kakovostna postelja za kakovosten spanec

Pomanjkanje spanca oziroma njegova slaba kakovost ima izredno negativen vpliv na človeško zdravje ter počutje. To lahko hitro opazimo sami, če neko obdobje slabo spimo, saj smo takrat slabe volje, razdražljivi, pogosto pa to vodi tudi do zdravstvenih težav. Dejstvo, da premalo ali preslab spanec slabo vpliva na zdravje, potrjujejo tudi mnoge strokovne študije. Kaj torej lahko naredimo za to, da bomo dobro spali?

Na kakovost spanca vpliva mnogo dejavnikov. Prvo je gotovo naše splošno počutje. V obdobjih, ko smo pod stresom oziroma imamo veliko skrbi, tudi slabo spimo in se ponoči pogosto zbujamo. Na stres lahko vplivamo na več načinov. Vsekakor se splača začeti z odpravljanjem virov stresa. To lahko dosežemo z boljšo organizacijo našega časa in tako dalje. V primeru, da vzrokov stresa ne moremo odpraviti, se lahko poslužujemo različnih sprostitevnih tehnik. Katera bo delovala za vas, je odvisno od vsakega posameznika. Nekaterim pomaga meditacija, drugim športne aktivnosti, tretji pa potrebujejo pogovor in druženje.

Na kakovost spanja vpliva tudi okolje, v katerem spimo. Prostor naj bi bil temen, tih in primerno topel. Primerna temperatura je odvisna od posameznika, večina pa bolje spi pri nižjih temperaturah, okoli 19 stopinj. Pomembno je tudi, da se v prostoru počutimo sproščeno in varno. Na naše počutje pomembno vpliva tudi sama oprema prostora. Seveda je ključno to, da nam je pohištvo v spalnici vizualno všeč. Poleg tega moramo imeti dovolj prostora za shranjevanje, da je prostor lepo pospravljen in urejen.

Rezultat iskanja slik za bed

Še nekaj besed o najbolj pomembnem elementu spalnice – postelja. Izredno pomembna je dimenzija postelje. Postelja mora biti dovolj široka, da lahko na njej udobno spimo, hkrati pa ne sme utesnjevati prostora. Za samsko posteljo se priporoča dimenzija 90×200 cm, za nekaj dodatnega udobja pa tudi 120×200 cm. Če na postelji spita 2, je priporočljivo, da je postelja široka vsaj 160 cm. Pomembno je tudi, da je postelja kakovostno izdelana in trdna, saj lahko v nasprotnem primeru nadležno »škripa« oziroma se celo polomi.

Za kakovostno spanje je pomembno tudi, da izberemo kakovosten posteljni pod in še bolj pomembno, kakovostno vzmetnico. Najbolj so priporočljive vzmetnice z žepkastim jedrom, ki nudijo odlično točkovno podporo telesu, hkrati pa so tudi zračne in dobro odvajajo vlago.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *